Recept na jednoduché mléko z kešu ořechů

Kešu mléko je naše nejoblíbenější bezlaktózové mléko z ořechů. Výborně chutná, jako jediné se nemusí cedit a jeho výroba je jednoduchá. Ořechy stačí několik hodin máčet, a pak je rozmixovat s vodou. Hotovo! Máte vlastní domácí ořechové mléko.

Proč vyrábět mléko právě z kešu

65 % světové populace má problém s trávením laktózy a mnozí to vůbec neví. To je také důvod, proč se v kavárnách a obchodech objevují různá alternativní mléka, především ze sójy a rýže.

Jenže ty si doma tak jednoduše nevyrobíte. Naopak jsou na přípravu velmi snadná téměř všechna ořechová mléka (kokosové, mandlové,…) a úplně nejsnažší je právě mléko z ořechů kešu.

Skladem 159 Kč
Nepražené a nesolené naturální kešu ořechy, které jsou ještě větší a lahodnější. W320 je označení vysoké kvality a nadstandardní velikosti. Prémiové kešu ořechy jsou krémové, skvělé na mlsání a ideální na zdobení dortů, vyniknou v salátech i smoothie miskách.

Tip: Přečtěte si 5 důvodů, proč jíst kešu ořechy.

Sleva na kešu

Jak kešu mléko vyrobit?

Vyrobit kešu mléko je tak snadné, že nemá cenu ho kupovat v obchodě. Stačí si den předem vzpomenout a dát jeden hrneček kešu do misky společně s vodou.

Druhý den z ořechů přeceďte zbylou vodu a propláchněte. Následně je společně s čtyřmi hrnky vody vložte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nevyrobíte čisté mléko.

Jak připravit domácí kešu mléko - Hotové kešu mléko

Mléko můžete rovnou pít, nebo přelít do vhodné nádoby a strčit do ledničky. Před každým použitím nezapomeňte mléko protřepat, protože se jeho jednotlivé složky přirozeně oddělují.

100 Kč sleva na první objednávku

Pokud budete potřebovat hustší, nebo naopak řidší mléko, upravte množství vody. Pro hustší mléko půlku hrnku uberte, pro řidší naopak přidejte.

Nemáte čas máčet kešu celou noc? Pak použijte vlažnou vodu a máčejte alespoň dvě hodiny, nebo velmi horkou vodu a máčejte pouze 15 minut. Obecně platí, že čím déle se ořechy máčejí, tím lépe se dají rozmixovat.

Tip: Podívejte se na ty nejlepší domácí recepty na mléko z ořechů.

Na co lze kešu mléko použít

Mléko z kešu je plnou náhradou mléka kravského, můžete ho proto použít všude, kde jste zvyklí na laktózové. Mléko má výbornou, krémovou chuť a proto je výborné i jen tak, z ledničky. Hodí se také do šálku kávy.

Kešu mléko s bambusovým brčkem - kešu ořechy

Pokud chcete kešu využít i v kuchyni, podívejte se na ty nejlepší recepty na našem blogu.

Jak dlouho čerstvé mléko z ořechů vydrží?

Doma vyrobené ořechové mléko vydrží v ledničce 3-4 dny. Pokud máte pocit, že ho za tu dobu nespotřebujete, jednoduše vyrobte mléko jen z poloviční dávky ořechů.

Mléko můžete také zamrazit ve formičkách na led a později použít pro ledovou kávu, nebo do vaření.

Mohlo by vás zajímat, že na našem e-shopu zakoupíte další kešu lahůdku, a to hotové kešu máslo ve 300g balení. Jelikož ho vyhledává stále větší množství labužníků, není vyloučeno, že v našem portfoliu přibude i kešu máslo 1kg.

FAQ – Nejčastější dotazy

Co je to kešu?

Z botanického hlediska vlastně nejde o ořechy, jak si spousta lidí myslí, ale o semena plodů tropického stálezeleného stromu ledvinovníku západního, podle kterého má kešu tvar ledviny. 

Jaké má nutriční hodnoty kešu mléko?

Z nutričního hlediska je kešu mléko velmi zajímavé, šálek (230 ml)obsahuje 4,5 % bílkovin10,5 % sacharidů a 11 % tuků. Obsah vlákniny je poměrně nižší, a to kolem 3 %. Z vitamínů můžeme vyzdvihnout B komplexKC a z minerálů vápníkhořčíkfosfor a měď.

Jaký má vliv kešu mléko na zdraví?

Kešu ořechy mají nízký obsah cukru a jsou bohaté na vlákninu. To jsou 2 faktory, které v kombinaci mohou pomoci snížit hadinu cukru v krvi a působit jako prevence rizika diabetu 2. typu.

Působí jako skvělý antioxidant, ten umí chránit lidský organismus proti volným radikálům, které na nás útočí každý den. Díky této skvělé vlastnosti snižuje celkový zánět v těle a zvyšuje schopnost našeho těla zůstat zdravé a bez nemocí.

Navíc je kešu mléko bezlaktózové, tudíž si ho mohou dopřát i ti, co mají alergii na mléčné výrobky.

Jak skladovat kešu mléko?

Mléko přechovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.

Co dělat, když nemám čas namáčet kešu ořechy přes noc?

Pak použijte vlažnou vodu a máčejte alespoň dvě hodiny, nebo velmi horkou vodu a máčejte pouze 15 minut. Obecně platí, že čím déle se ořechy máčejí, tím lépe se dají rozmixovat.

Kolik můžu denně sníst kešu ořechů?

Pro vaše zdraví uděláte nejlépe, když sníte maximálně 1 hrst kešu ořechů denně. Kešu můžete chroupat jen tak k filmu nebo jako dopolední svačinku, či menší občerstvení na výlety, cestování nebo turistiku. Kešu jsou totiž výživné a v batohu nezaberou skoro žádné místo.

Pokud nechcete jíst kešu celé, můžete je nasekat či rozemlít a následně přidat do nejrůznější řady pokrmů.

Sklenice kešu mléka

Recept na kešu mléko

Domácí kešu mléko je naše nejoblíbenější bezlaktózové mléko. Je extrémně jednoduché na výrobu a na rozdíl od ostatních ořechových mlék ho není potřeba cedit.
4.32 z 19 hlasů
Doba přípravy 5 minutes
Doba vaření 5 minutes
Celková doba 10 minutes
Chod Dessert
Kuchyně Zdravá výživa

Ingredience
  

Extra přísady

Postup
 

  • Po nočním namáčení odstraňte přebytečnou vodu a kešu ořechy propláchněte.
  • Ořechy vložte s ostatními ingrediencemi do mixéru. Během jedné až dvou minut se vytvoří krémové mléko.
  • Mléko přechovávejte v lednici a spotřebujte do 3-4 dnů.
Klíčové slovo kešu mléko, mléko z kešu
Zkusili jste tento recept?Let us know how it was!

Tipy na další ořechová mléka:

Děkujeme, že nás čtete ?

Tento blog pro vás píše tým obchodu s oříšky a zdravou výživou ochutnejorech.cz. Celý nás svět se točí okolo shánění těch nejkvalitnějších surovin – sami z nich naše recepty připravujeme. ? Už jste zkusili naše oříšky?

Tým Ochutnejorech.cz
Už 22 let zásobujeme Česko těmi nejkvalitnějšími sušenými plody. Milujeme zdravý životní styl a všechno, co lze doma vyrobit z ořechů a semínek.

3 Comments

  1. Dobrý den,
    proč je potřeba namáčecí vodu vylít, a pak dávat čerstvou? Neochudíne se tím o něco z ořechů, co se po dobu louhování dostane do vody?
    Děkuji za odpověď
    Veronika

  2. Jedovatá přímo ne, ale namáčením ořechy nejen měknou, ale také se tzv. aktivují, což znamená, že se z nich odstraňují antinutriční látky (hlavně fytáty). Nejlépe je namáčet i s troškou kvalitní nejodizované soli. Slijete tedy vodu a máte lépe stravitelné ořechy. Doporučuji určitě dělat mléko s čistou, nejlépe filtrovanou vodou ,;-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




18 Sdílení
Sdílet
Tweetnout
Sdílet
Pin18